Cesarskie piwo w Żywcu
Muzeum Browaru Żywiec to jedno z miejsc, w którym nowoczesność przenika się z tradycją. Odwiedzający porównają tutaj tradycyjne metody warzenia piwa z nowoczesnymi technologiami, dzięki którym dziś powstaje ten napój.
Browar w Żywcu został założony w 1856 r. przez arcyksięcia Albrechta Fryderyka Habsburga i był największym tego typu obiektem w Galicji, a także najbardziej znanym browarem w Europie. Co ciekawe, obiekt działał nieprzerwanie, nawet w czasie zawieruch wojennych.
Na terenie browaru działała Żywiecka Szkoła Piwowarska, w której mistrzowie z Cieszyna, Czech i Austrii tworzyli rozpoznawalne do dziś: lagera, portera, bocka oraz marcowe.
Muzeum Browaru Żywiec znajduje się w dawnych piwnicach leżakowych browaru, gdzie odwiedzający poznają historię miejsca oraz dawne i nowoczesne sposoby warzenia piwa. Jedną z ciekawostek, które zobaczą zwiedzający, są etykiety, które na przestrzeni lat zmieniały swój wygląd.
Muzeum zostało podzielone na kilkanaście pomieszczeń tematycznych:
W trakcie odwiedzin turyści mają również możliwość degustowania piw z oferty Browaru Żywiec.
Może ci się to przydać: noclegi Żywiec